Regióny Trenčín Prievidza Top

ZOMRELA AUTORKA LEGENDÁRNEJ POLIEVKY: Milujú ju desaťtisíce Slovákov. Príbeh jej vzniku je fascinujúci

Zomrela známa postava slovenského potravinárskeho priemyslu Darina Matyášová.
Zomrela známa postava slovenského potravinárskeho priemyslu Darina Matyášová. ZDROJ: TASR/Alexandra Moštková

BRATISLAVA – Slovensko zasiahla smutná správa o úmrtí legendárnej ženy, Dariny Matyášovej, ktorá sa zaslúžila o vznik francúzskej polievky, ktorú milujú u nás desaťtisíce ľudí. Príbeh jej vzniku je fascinujúci. 

 

Len málokto by nepoznal lahodnú francúzsku polievku, ktorú obľubuje množstvo Slovákov a určite sa už niekedy objavila aj u vás doma. Za zrod tejto pochúťky vďačíme Darine Matyášovej, ktorá sa narodila v roku 1943. Táto výnimočná žena zasvätila celý svoj život vývoju a výrobe sterilizovaných a dehydrovaných polievok, ktorým sa začala venovať v prievidzskej Carpathii. Tam sa výroba polievok začala v roku 1959. Pôvodne malo ísť o náhradný program za liehoviny a v tom čase túto výrobu množstvo ľudí neovládalo, avšak plánovacia komisia rozhodla.

Závod Carpathia Prievidza
Závod Carpathia Prievidza. ZDROJ: TASR/Pavol Remiaš

Darina Matyášová sa s čarom polievok oboznámila až v roku 1966, kedy začala pracovať pre prievidzskú firmu, kde pripravovali polievky na základe receptúry z Vitany. Spočiatku bol ich predaj veľmi pomalý, a tak inžinier Alexander Trubnyj rozhodol, že sa budú venovať vývoju a prispôsobia polievky slovenským chutiam. A práve tam sa začal príbeh legendárnej francúzskej polievky. Do vývojového oddelenie vtedy nastúpila aj Darina Matyášová, ktorá dostalo za úlohu, počas svojej dlhodobej dovolenky cez leto, vymyslieť polievku, ktorá bude číra, bujónová, avšak taká, aká tu ešte nebola.

Darina Mayášová v minulosti priznala, že toto zadanie bolo skutočne náročné. “Pre nás bola číra polievka len slepačia alebo hovädzia. Tak sme rozmýšľali nad verziou, ktorá by bola niečo medzi cibuľačkou, ale nie príliš cibuľová a hovädzou, ale nie príliš hovädzia. A vymysleli sme túto, francúzsku polievku s pórom,” priblížila v minulosti.

Na prípravu francúzskej polievky treba dve základné ingrediencie

Hoci Darina Matyášová prišla s brilantným nápadom, trvalo až dlhé tri roky, kým bola výroba tejto polievky zrealizovaná. V závode totiž chýbali stroje. Zhotovenie dobrej francúzskej polievky však nie je také náročné a stačia na to dve základné suroviny – pór a mušličky, ktoré polievke pridali prímorský ráz.

Zomrela známa postava slovenského potravinárskeho priemyslu Darina Matyášová.
Zomrela známa postava slovenského potravinárskeho priemyslu Darina Matyášová. ZDROJ: TASR/Alexandra Moštková

Tieto základné suroviny môžu aj za to, že ju pomenovali po Francúzsku. Darina Matyášová v minulosti poznamenala, že práve tento názov im pravdepodobne pomohol v jej počiatkoch s predajom, no zároveň bol aj na škodu. “Možno jej to v začiatkoch aj pomohlo, pretože v 70. rokoch, čo bolo západniarske, tak to bolo “in”. Na druhej strane, keď sme sa ju chceli pokúsiť chrániť, tak sa to nedalo, lebo geografický názov sa ochrániť nedá,” poznamenala v minulosti Darina Matyášová.

Darina Matyášová pracovala v prievidzskom potravinárskom závode od roku 1966 až do odchodu na dôchodok v roku 2000. V závode zastávala rôzne pozície, až po generálnu riaditeľku. V roku 1971 vymyslela dehydrovanú francúzsku polievku, ktorá patrí medzi najpredávanejšie na Slovensku. Je aj autorkou a spoluautorkou receptúr ďalších dehydrovaných a sterilizovaných polievok. Táto významná žena zomrela vo veku 79 rokov.